Vedci diskutovali o biosférických rezerváciách

30.10.2009 Poprad

Medzivládny vedecký program Človek a biosféra - EUROMAB 2009, ktorého štvordňové stretnutie sa dnes skončilo v Starej Lesnej, sa snaží budovať pod záštitou UNESCO Svetovú sieť biosférických rezervácií.
TASR o tom informovala Zuzana Guziová, tajomníčka Slovenského výboru programu UNESCO Človek a biosféra.
Biosférické rezervácie sú podľa nej územia, ktoré majú slúžiť ako terénne laboratóriá pre trvalo udržateľný rozvoj. Nosnou témou stretnutia podľa Guziovej bolo Pracujeme spoločne - učíme sa spoločne. Ako ďalej uviedla, na stretnutí diskutovalo 113 účastníkov z 22 krajín. Snažili sa zhodnotiť priority v aktivitách regionálnej siete a za jednu z najdôležitejších označili komunikáciu a zviditeľnenie biosférických rezervácií na národnej úrovni.
Dominovala aj podpora adaptácie na klimatickú zmenu a tiež zmierňovanie jej dopadov na ekosystémy i samotnú spoločnosť. Ako dodala, vedci tiež zdôraznili, že je dôležitá podpora ekosystémových služieb a začleňovanie biosférických rezervácií do relevantných programov a projektov.
Informovala tiež, že pre podporu komunikácie medzi jednotlivými biosférickými rezerváciami a národnými výbormi bola predstavená webová platforma pod názvom EuroMAB.
 

Vyberte región